3 soorten beton voor een chique of industriële look in huis

653

De industriële of juist hypermoderne look in interieurs is hip. Vaak is beton hierin aanwezig. Je kunt beton gebruiken voor de vloer wanden, badkamer of buitenvloer. Bij elke toepassing geeft het een rustige, hippe, strakke en/of stoere uitstraling. Hieronder zijn drie typen beton en mogelijke toepassingen opgesomd.

1. Woonbeton

Normaal woonbeton heeft een strakke uitstraling en wordt vooral op vloeren toegepast. Vooral over grote oppervlakken is woonbeton een goedkope oplossing, veel goedkoper dan houten vloeren of tapijten. Omdat een betonvloer geen naden of lijnen bevatten, biedt het rust en ruimte. Woonbeton is anders dan gewoon beton. Het voelt comfortabeler aan en is beter bestand tegen beschadiging of vuil.

2. Beton ciré

Beton ciré is een type woonbeton dat gepolijst wordt. Het heeft daarom een gladde afwerking. Daarbij wordt beton ciré vaak ook gebruikt voor andere doeleinden dan vloeren, zoals wanden, aanrechtbladen, tafelbladen en toepassingen in de badkamer. Waarschijnlijk wordt beton toepassen op al deze elementen van je interieur een beetje teveel van het goede, maar wellicht staat het wel heel mooi.

3. Uitgewassen beton

Uitgewassen beton wordt vaak buiten toegepast voor een industriële en toch enigszins natuurlijke uitstraling van tegels of wandjes. De naam geeft al iets weg over de manier van bewerken. Nadat dit soort beton is gestort, wordt het bespoten met een hogedrukspuit, waarna de keien die onder het betonnen oppervlak liggen zichtbaar worden. Een voordeel van deze afwerking is, dat het minder glad is. Als dit beton nat wordt, heeft het betere antislip-eigenschappen dan gladder beton. Dit zou ook een goed soort beton zijn voor een badkamervloer, om de antislip-kwaliteiten.

 

Woonbeton en beton ciré hebben dus een redelijke overlap met elkaar. Het is eigenlijk gewoon een andere benaming. Uitgewassen beton is echter wel iets anders en wordt vaak ook buiten toegepast en niet binnen. Je wilt immers geen hobbeltjes in de woonkamervloer hebben. Kijk voor meer informatie en inspiratie op https://betondecor.be.