De volgende stap in je leven: op jezelf wonen

49

Bijna niemand ontkomt eraan in het leven en het moet op een geven moment toch echt gebeuren; je gaat op jezelf wonen. Sommige mensen dromen er sinds het moment dat ze volgens de wet volwassen zijn ervan om op zichzelf te gaan wonen. Terwijl anderen tot hun 25ste er nog niet aan moeten denken. Uit huis gaan en volledig zelfstandig zijn wordt gezien als de volgende stap in het leven. Hoe iemand deze stap invult ligt volledig aan zichzelf. In dit artikel geven we een toelichting over hoe het is om op jezelf te wonen. 

Wanneer is het juiste moment?

Soms loopt het leven van iemand niet zo lekker en wordt die persoon noodgedwongen om al op vroege leeftijd uit huis te gaan. Voor een ander hoeft dit helemaal niet zo te zijn en vinden de ouders het prima om op 27e-jarige leeftijd nog thuis te wonen. Studenten die in een dorpje wonen en gaan studeren in een grote stad gaan waarschijnlijk al op hun 16e in een studentenkamer wonen. En stelletjes die al rond hun 18e een relatie hebben kunnen besluiten om op hun 21e samen te gaan wonen. Het juiste moment om uit huis te gaan is voor iedereen weer anders. Voelt het goed aan om weg te gaan en zijn er kansen op de woningmarkt dan moet je er zeker voor gaan. 

Samenwonen met partner of vrienden

In Nederland en waarschijnlijk elk ander land wordt het steeds moeilijker om een woning te vinden. Heb je het geluk dat je een huis hebt kunnen bemachtigen wees er dan zuinig op. Alleenstaande belanden vaak in een veelte dure studio die net groot genoeg is voor een bank, kast en een bed. De regels voor het samenwonen in Nederland zijn ook best lastig want samenwonen met een vriend of vriendin gaat lastig. Heb je een relatie? Dan is het een ander verhaal. 

Het grote moment: de verhuizing

Op jezelf wonen kan nog best spannend zijn. Want je wordt volledig zelfstandig en moet ineens alle rekeningen zelf gaan betalen. Als je gaat verhuizen moet je ook nieuwe meubels kopen of je oude meubels verhuizen. Omdat een verhuizing nogal veel stress en spanning met zich meebrengt is het verstandig om een professioneel verhuisbedrijf in te huren. De kosten voor een verhuisbedrijf inhuren zijn volledig afhankelijk van het aantal dozen dat je nodig hebt, verhuislift huren en de afstand tussen je oude en nieuwe woning. Nodig ook een aantal vrienden uit en zorg ervoor dat de verhuizing een gezellige gebeurtenis wordt.