Elektrische auto kopen? Dit zijn de voor- en nadelen!

315
Elektrische laadpaal

Elektrische auto’s zijn tegenwoordig helemaal in. Je ziet ze steeds meer op de weg, je kan er bijna niet meer omheen. Hierom is het ook niet gek dat je overweegt om een elektrische auto aan te schaffen. Want we willen allemaal alleen maar meer en beter. Een elektrische auto is een goeie stap. Echter, omdat het voor vele van ons nieuw is, is de overstap ook erg groot. Althans groter dan van bijvoorbeeld een benzineauto naar een diesel.

Het is belangrijk om je goed in te lezen in de voor- en nadelen, want een het past niet bij iedere levensstijl. In dit artikel benoemen we een aantal punten waarom je wel en waarom je niet een elektrische auto zou kunnen aanschaffen. Op basis daarvan kan je zelf de overweging maken of het bij jou past.

Voordelen elektrische auto

Een elektrische auto kent verschillende voordelen. Deze worden hier benoemd!

Beter voor het milieu

Een elektrische auto is beter voor het milieu dan een auto die rijdt op benzine of diesel. Er worden geen stoffen uitgestoten die slecht zijn voor het milieu. Echter rijdt een elektrische auto op stroom, dat natuurlijk ook niet goed voor het milieu is. Een groot deel van de laadpalen is namelijk nog niet voorzien van groene stroom. Maar dit is niet te vergelijken met een auto die rijdt op benzine of diesel.

Voordeliger

We weten allemaal dat de benzine- en dieselprijzen erg kunnen fluctueren. Doordat een elektrische auto geen benzine of diesel nodig heeft, heb je niet te maken met deze kostenpost. Uiteraard moet je ook betalen om de auto op te laden, maar deze kosten zijn lang niet zo hoog voor benzine of diesel.

Nadelen elektrische auto

Naast de voordelen zijn er ook nadelen. Dit kan dan een goede reden zijn waarom jij nog even niet aan een elektrische auto begint.

Oplaadmogelijkheden

Wat door veel mensen als een nadeel wordt gezien is het opladen van de auto. En dit is begrijpelijk. Het opladen van de auto kan snel, maar wanneer je een volle batterij nodig hebt, zal je toch geduld moeten hebben. Tevens kan je dan alsnog niet heel ver rijden. Afhankelijk van welke auto je koopt, zal je na een aantal honderden kilometers hem weer op moeten laden.

Een voordeel is dat er steeds meer oplaadpunten beschikbaar zijn. Op bijna elke parkeerplaats en benzinepomp is het mogelijk om jouw elektrische auto op te laden. Tevens is het ook mogelijk om thuis een laadpaal te installeren. Een laadpaal voor bij huis kan op een oprit worden geplaatst, zo heb je altijd de beschikking over een paal en staat de auto dicht bij huis.

Duur in aanschaf

Bij de voordelen werd geschreven dat een het voordelig is. Dit geldt echter niet voor de aanschaf van zo’n auto. Er hangt namelijk zeker een prijskaartje aan. Op dit moment worden er wel steeds meer elektrische auto’s op de markt gebracht waardoor het minder exclusief wordt en er in verschillende prijsklassen een elektrische auto te verkrijgen is.