Nieuwe tuin aanleggen? Lees waar je rekening mee moet houden.

207

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin moet je met veel zaken rekening houden. Maar welke zaken zijn dat? In dit artikelen bespreken we er een aantal.

De tuingrond

De basis van iedere tuin is de tuingrond. Als de grond niet goed is wordt het lastig voor het groen om te kunnen groeien en gezond te blijven. Bovendien kan regenwater niet goed wegzakken, met alle gevolgen van dien. Denk aan mosgroei, aantasting van de beplanting, enzovoorts.

Kortom, laat eerst de grond van je tuin door een hovenier testen om te kijken of de grond in goede conditie is. Is dat niet het geval, neem dan eerst maatregelen om de conditie te verbeteren.

Maak een tuinontwerp

Wanneer je een huis laat bouwen maak je eerst een bouwplan. Maar vreemd genoeg maken mensen geen tuinontwerp wanneer ze een tuin aan gaan leggen. Eeuwig zonde, want daardoor zie je belangrijke aspecten al snel over het hoofd.

Denk aan het kiezen van de juiste beplanting. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde plantensoorten giftig zijn voor huisdieren? En wist je dat de afvoer van regenwater door de fikse regenbuien van tegenwoordig een steeds groter wordend probleem is en je daardoor passende maatregelen moet nemen?

Door het maken van een tuinontwerp kun je vooraf over dit soort dingen nadenken, maatregelen nemen en wordt de kans op problemen achteraf kleiner. Goed om te weten: op het internet zijn vele gratis 3D programma’s beschikbaar om een ontwerp te maken.

Kies een goede mix van beplanting

Om te voorkomen dat je tuin er in het winterseizoen kaal uitziet, is het zaak om voor een goede mix van beplanting te kiezen. Kies voor een mix van seizoensplanten en planten die winterhard zijn.

Houd daarnaast rekening met het onderhoud aan de planten. Wanneer je alleen maar snelgroeiende beplanting je tuin poot sta je in het tuinseizoen om de haverklap te snoeien. Als je dat niet leuk vindt zorg er dan voor dat je naast snelgroeiend groen ook een aantal planten en struiken kiest die langzaam groeien.

Maak slim hergebruik van tuinmaterialen

Wanneer je je tuin gaat aanleggen en je nog een bestaande tuin hebt, kun je vaak veel van de tuinmaterialen hergebruiken voor je nieuwe tuin. Denk bijvoorbeeld aan de tuintegels. Deze kun je schoonspuiten en opnieuw gebruiken. Ook kun je ze omdraaien als de bovenzijde van de tegels flinke beschadigingen hebben.

En wat te denken van het hout van een oude schutting? Hier kun je mooie plantenbakken mee maken of je kunt de planken in de tuinborders verwerken. Kortom, gooi niet te snel spullen weg, maar kijk wat je kunt hergebruiken. Wanneer je een tuin hebt waarin hergebruikt tuinmateriaal is verwerkt spreek je ook wel over een circulaire tuin. Wist je trouwens dat er hoveniersbedrijven zijn die zich gespecialiseerd hebben in het aanleggen van een circulaire tuin? Bekijk bijvoorbeeld maar eens de voorbeelden van circulaire tuinen van Aardoom hoveniers.

Tuin zelf aanleggen of de aanleg uitbesteden?

Het antwoord op deze vraag kun je natuurlijk alleen zelf geven. Dat heeft onder andere te maken met het beschikbare budget, tijd en kennis over het aanleggen van nieuwe tuinen. Als je het budget hebt en je er het geldt ook voor over hebt, dan krijg je vaak het mooiste resultaat als je een professioneel hoveniersbedrijf inschakelt voor de tuinaanleg. Meer weten over de mogelijkheden voor tuinaanleg? Kijk dan ook eens op: aardoomhoveniers.nl/particulier/tuinaanleg/.