Zonwering installeren aan huis

43

Vroeger had bijna iedereen een ouderwets zonnescherm bij zijn huis. Zo eentje met rode en witte strepen die je al draaiend aan een stok kon uitschuiven. Door de jaren heen werd dit proces geautomatiseerd (wat overigens ook een stuk fijner is). Een zonwering is vooral fijn voor als je tuin op het zuiden staat waardoor je de hele dag zon hebt in de tuin. Het zorgt net voor wat meer schaduw als een parasol. Tevens kan je door de zonwering ook in de regen in de tuin zitten als je het gelukt hebt dat het waterdicht is. Redenen genoeg om er een te plaatsen. Maar kan je zoiets zelf doen of heb je daar hulp bij nodig? Lees de tips in dit artikel. 

Zelf installeren of professionele hulp inschakelen

Als je nog nooit iets in huis hebt geïnstalleerd of zelfs niet eens een kastje in elkaar hebt gezet, dan raad ik het absoluut niet aan om een zonwering zelf te installeren. Heb je deze dingen al wel eens gedaan en beschouw je jezelf als zeer handig dan kan je de sprong wagen. Er is wel een verschil tussen een binnen- en buitenzonwering installeren. Met binnen zonwering wordt bedoeld gordijnen en jaloezieën, dit kan prima zelf. Maar als het gaat om zo een buitenzonwering dat uitrolbare scherm waar we in de inleiding over spraken, dan kan dat nog een moeilijk klusje worden. Maar zolang het klusje met z’n tweeën gedaan wordt aan de hand van een stappenplan gaat het zeker lukken. 

Repareren van de zonwering

Als de zonwering eenmaal is geplaatst wil je natuurlijk dat het zolang mogelijk mee gaat. Wanneer het in Nederland heel heet wordt kan het wel eens voorkomen dat de zonwering kapot gaat. Omdat elke zonwering van ander materiaal is samengesteld en je het scherm er niet zo 1 2 3 vanaf haalt om te vervangen zal er een andere oplossing bedacht moeten worden. En gelukkig is die oplossing er! Door tapir tape te plakken op de kapotte stukken van de zonwering zal de zon er niet meer doorheen gelaten worden. Tevens zorgt deze tape er ook voor dat er geen verkleuring komt bij de zonwering en dat de zonwering stevig op zijn plek blijft zitten. Dus schaf altijd TAPIR tape aan als je een zonwering laat installeren aan huis.